Tisdag 5 km från sydkusten

Efter lång hemresa via huvudstadens vackra gator, potatisköp på Hillsta och matrast i Småland är Skrållan och jag tillbaks i Skåne. Vår lilla Skrållan var utom sig av glädje när hon fick återse sina valpkompisar (Carl och Erica, våra barn!). Här nere är det vår. Vårblommorna lyser i gräsmattor och längs med husväggar.
I går fick Brian klara sig på egen hand. Vårt lilla projekt har tagit steg framåt men dessvärre inga bilder ännu. Trist att inte vara där när det provkörs. Vår granne Tord brukar rycka in. Själv planerar jag vidare för mina aktiviteter på gården. Ska försöka hitta vägar hur jag går fram med köket i stora huset så att det kan godkännas av berörda myndigheter.
 
I annat fall kan kanske den gamla ladan på skogen få sig en ansiktslyftning och kunna utnyttjas. Mat över öppen eld är inte så illa det heller. Inne i ladan får jag en genuin känsla av det gamla slitsamma livet. Då vi arbetade för mat och boende. Överlevnad och där de lyckliga stunderna var leenden, en fjäril tofsvipans återkomst. Vill kunna förmedla det genuina utan slit men med glada skratt.

Sommartid - "sommartider ja ja..."

Så var sista söndagen i mars här. Vi förlorade en timme. Sovmorgonen blev en timme kortare. Undras vem som gav "innegruppen" foder i morse? Vederbörande fick en tidig morgon.
Idag har vi ägnat oss åt att modifiera halmrivaren så att den ska funka för våra stora hösilagebalar. Som vanligt är det stimulerande att arbeta tillsammans i ett projekt. Tankar hit och idéer dit. Vad behöver vi för delar? Ska vinkelslipen fram eller räcker det att lossa en del muttrar, skruvar och bultar? Efter ett tag fick Brian hjälp av intresserad IslandshästTobbe. Han tyckte säkert att vi var tråkiga för helt plötsligt kom han på häst. Hade varit ute  i naturen och motionerat "Villan". (Har ingen aning om hur hon stavar sitt namn). Under tiden som Tobbe förnöjde sig med ridning i undersköna marker fick Titti (hans livskamrat) och Jennie (matte till Keilir som just nu är lite justerad) ägna sig åt att mocka i hagen! Jo de gör så. Mockar i hagen. Fantastiskt för en annan som inte gärna mockat mer än nödvändigt! Om du klickar på bilden blir den större och då kan du se att jag inte skojar. Ikväll avnjöt vi härlig pizza från pizzeria Valentina i Vallentuna. Våra favoriter sen snart tjugo år tillbaks. I morgon måndag åker jag tillbaks till Skåne och Brian fullföljer vår idé.

SAM ansökan

Så är det dags för den årliga utmaningen för oss lantbrukare. Händelsevis måste vi ägna ett antal timmar och mängder av svordommar för att komma över EU-ersättningen. Brian svor och jämrade sig men Hallo, timpengen blir väl ganska bra trots allt?
Dagen till ära ser jag den första snödroppen. Alldeles ensam står den i gräsmattan. Ser lite övergiven ut eller möjligen obstinat. "Det är klart att det är dags nu - kom igen". I kväll ska vi släcka ner för att på något sätt visa tt vi bryr oss om klimatet. Här på landet är det nog så att vi alla bryr oss även om vi inte släcker ner fullt ut.  Hur skulle Tova klara sina kvällsridningar utan elektricitet? Härligt att se dig med dina unghästar. Eller Brian klara sig utan landskamp i fotboll? Själv NJUTER jag av levande ljus, en rogivande brasa och härligt samtal. fast handen på hjärtat visst tittar jag på fotboll också!

I dag har vi varit på auktion


I morse såg vi att det skulle vara auktion utanför Rånäs. In i pickupen och klädda som för vandring vid nordpolen. Brrr vad vinden var kylig. Skrållan kom med sitt koppel och bad om att få åka med. Det kunde vi inte motstå. Så där satt vi alla tre på väg till veckans begivenhet. Den sista biten var en liten grusväg utan möjlighet till möte. När vi så kom fram sken solen och alla traktens bönder hade hittat dit. Tur att det var tjäle i marken så att alla bilar kunde ta sig fram för egen maskin. Efter att vi parkerat tog jag fram kameran för att föreviga folkfesten och kunna dela med till er läsare. Men tji batterierna var slut så det bidde bara text. Håll till godo med bild från februarilovet. Härlig eller hur?

Lunch vid Skräddartorp

 Idag har vi avnjutit  lunch vid Skräddartorp. Ett av torpen som bara finns kvar som minnesmärken i naturen. Delar av den gamla jordkällaren, grundstenarna och en urgröpning som visar var brunnen låg är det vi kan se för blotta ögat. Vi njöt av hembakade pitabröd som fylldes med hamburgare, sallad och egengjord dressing. Eva och Chili kom ut för att provgå skogspromenad. Våra tankar kring att låta personal få komma ut i "spenaten" och lyssna på tystnad och fågelsång verkar ligga rätt i tiden. Min önskan att få förmedla att alla måsten kan förändras, förringas och omvärderas känns möjlig. Så många som längtar till "landet" och få uppleva doften av mylla och skog. Nu gäller det att få till några paket att erbjuda företag som förstår att satsa på sin personal även om tiderna är magra. För vad är ett företag utan sin personal?

Efter snö kommer solsken

I morse hade vi -9,5 grader. Brrr. Nu stiger temperaturen. Klockan 0730 har vi -6,7 grader.
Tänk så avlägsen våren känns.... Tobbe, husse till flera av islänningarna  i lösdriften, lär få vänta med att testa sitt antisvidknottprojekt. Tydligen kan islänningarna i lösdriften se fram emot en svidknottfri sommar. Ett projekt att följa med spänning. Liksom hur hullet ska kunna hållas i schack trots fri tillgång på hösilage. Även där har Tobbe en idé om matbegränsare. Fast den återkomer vi till. Gå gärna in och titta på tobbes blogg, http://segebladh.wordpress.com/.
 Fantastiskt hur väl isolerande deras pälsar är. Frosten ligger tunn och fin utanpå pälsen.

Våra små storbalar är slut

 Nu har vi bara små hösilagebalar kvar. Det känns bra att vi fortsatt kan erbjuda våra kunder små hösilagebalar av god kvalitet.
I dag var Skrållan och jag på långpromenad. Upp till vändplan och tillbaks. Ena stunden sken solen och Skrållan ställde gärna upp som fotomodell. I nästa ögonblick var det full snöstorm. Det bästa med det är att sommardäcken på vår bil inte slits. Nu är Skrållan och jag trötta. En kopp kaffe till mig och härligt friskt vatten till henne så att energin kommer tillbaks.

Oj oj oj

I morse väcktes vi av sms från Elgiganten klockan 0500! Bättre med solen. Tittar ut och ser att allt är vitt vitt vitt.
 Hoppas att Roslagsbanan inte har problem med snön. Förr kunde man aldrig vara säker. Hästarna mår bra och myser i snön. Lite småirriterade på Skrållan som springer runt benen på dem. Hon verkar helt ointelligent och orädd. Förhoppningsvis är hon vaksam.


Aprilväder i mars

Nej usch fy nu snöar det. Fast det är ju så att fram till påsk kan vi inte känna oss säkra. Samtidigit blir det ju rent och fint med lite nysnö och minusgrader. Nu klockan halv nio på kvällen har vi minus två grader. Och jag som la på alldeles nya fina sommardäck... I morgon blir det promenad till Roslagsbanan för trevliga arbetsmöten i sta´n. (Sta´n är det samma som Stockholm och inte Trelleborg!).
 Här en bild från i februari när vi njöt kaffe och bulle på stallbacken.

På väg

 Ännu en dag vaknar vi av att solens strålar lyser. Så härligt. Idag iväg med de sista små storbalarna. 
Igår kväll var vi på fest bland gamla vänner. Oj vad det är härligt att få skratta så att man kiknar. Vi åt ljuvlig mat och det stora flertalet njöt av mumsigt dricka. Fram för fler fester med bara den anledningen att det är så kul att träffas. När vi körde hem inatt var det stjärnklart och minusgrader. Skönt vi behövde varva ner och kylas av. 

Ljuset har kommit tillbaks

Så härligt att väckas av att solljuset lyser upp sovrummet. Leendet sitter fastklistrat. Ser nästan lite fånigt ut. Idag fortsätter vår jakt på våren. Både stora utfallsdiket och lilla, lilla diket har vaknat. Det rinner härligt smältvatten och Skrållan dricker ivrigt. Senare idag utflykt till Åkersberga för att leverera vårt hösilage. Alltid skoj att möta kunderna direkt. Få höra deras tankar, önskemål och idéer kring hästar, foder och lantbruk i största allmänhet.

Det blir vår i år också...

Efter en ovanligt lång vinter börjar äntligen solens strålar värma upp allt som varit fruset. Här en bild på vårt viltvatten. Så sakteliga börjar isen att smälta. När vi var i skogen och sågade ner torrgranar (ypperliga att elda med utan extra torktid) såg vi bland annat ett stort rovfågelbo i toppen av en tall. Undrar vem som hyr där. Upptäcker brister i rovfågelkunskap... Vidare genom skogen passerar vi "Stora tallen". Den har en omkrets på 290 cm. Mäktigt träd. 
Skrållan, vår hund och jag vandrar vidare.  Njuter av hästflockarna. De har börjat fälla  och längtar efter gröna hagar fast utan svidknott och annan ohyra.    Det finns de som redan nu avsynar backen för att kunna nypa ett tidigt grönskande strå. Den andra gruppen stod nästan i givakt när Skrållan och jag närmade oss. Fjäsk sa vi på Alnarp. De hade slut på mat. Bara att ladda med ytterligare en bal innan vi gick in och tände brasan.

Lervälling

Tjällossning ger lervälling. Vägar och lagårdsbacke nästan oframkomliga. Våra hyresgäster i "Gammelgård" kör fast på tomten. Illa Illa. Åtgärdas med mer sten och grus. Tursamt nog finns det snö kvar i hagarna som underlättar vid utfodring av hösilage. På tal om hösilage kan vi glädjas åt flera nöjda kunder som återkommer. Förhoppningsvis även efter detta årets skörd. Det som uppskattas är att hästarna gillar det.
Våra planer på aktiviteter i höst börjar ta sin form. En liten marknadsundersökning ska göras i nästa vecka. Spännande.  
Förresten kan vi berätta att även vedintresset börjar pyra.

Lunchhagen

Ledarhästen Sindri i "stora stall" gruppen tror fortfarande att den självöppnande grinden är en slaktmaskin. Ser med stor skepsis på automatisk utfodring.
Nu har våren kommit även nattetid.


Självservering

Nu har vi fått upp den självöppnande grinden till hästarna som bor i "stora stallet". Det kommer att underlätta kvällsutfodringen då en klocka öppnar grinden och vips så är hösilaget tillgängligt. Första gången trodde hästarna nog att det var en attack mot dem för de satte av i full galopp till hagens nordligaste hörn. Läraktiga som de är så går det lättare nu.
Våra småbalar är små. Det går utmärkt att lasta 9 stycken balar i en Audi Q7. De stora hösilagebalarna rullas lätt in i en hästtransport. Vi rullade enkelt in två balar.

Även om det är mulet skiner solen

Även om det är mulet skiner solen. Annars hade det varit mörkt! (Ingvar Ö)
I Skåne härligt vårväder. Från gården rapporteras om snö och blöta. Hästarna mår förträffligt. Fick ny storbal igår i lösdriften. Glädjande att efterfrågan på vårt hösilage är fortsatt stor.
Senare idag resa norrut för att reka marknad vad gäller våra aktiviteter och konferenser i höst. Spännande.

Hösilage i små eller stora balar

I helgen har hela familjen varit samlad. Brian har haft ledigt från "sina"  hästar och varit hemma i Skåne och hälsat på. Vi var på bio igår kväll och såg "Män som hatar kvinnor". Stark film.
Väl hemma på gården i Vallentuna har Brian inventerat hur många balar av hösilage vi har kvar. Det ser ut att räck ännu några dagar. Roligt att så många kunder ringt och varit nöjda.

RSS 2.0