Kantarell, blåbär, smultron och krusbär(!)




I dag söndag har vi varit mest i skogen. Vi har funnit kantareller (lagom till drinkmackan), blåbär som var små men goda (de ligger i frysen), smultron som var stora (de växte utanför slåttermaskinens arbetsbredd och har därför kunnat växa ut och bli som småsmå jordgubbar!) och krusbär som blivit självsått i diket. Goda men ack så taggig. Det räckte till efterrättspaj. Trots myggplågan gick det att förflytta sig utan attack från de små gynnarna.


Hemma på gården har vi fått leverera våra omtyckta storbalar. Roligt med uppskattning och positiva människor. Våra inhysningar mår prima. Förutom Villan som fått fång. Hon går numer på platådojor. Infästa med stilig silvertejp. De andra kämpar mot mygg och knott och hästflugor. Fast de verkar inte speciellt irriterade. Kanske beror det på att flertalet av dem går i pyjamas.














Byte av vattenpump och besök i svampskogen





I gårkväll konstaterades det att vattenpumpen på JD 4240 var trasig. Illa eftersom vi planerat att köra iväg ved och hämta hem storbalar för leverans. Ett telefonsamtal till Saids maskin i morse gav besked att det fanns utbytespump i lager. Därmed bara att plocka isär. Själv är jag nyfiken på allt tekniskt så jag hjälpte gärna till. Märkligt nog gick det lätt. Inga större hinder. Typ bultar som dras av eller sitter så att de kräver det tuffa artilleriet. När pumpen var borta insåg vi att det var lika bra att fortsätta riva så att vi samtidigt kunde byta fläktremmarna. När Brian var i Rimbo passade Skrållan och jag på att kolla av skogen. Vi fann några svampar men fick vänta med grundligare genomgång tills efter traktorn var hel igen.

Ikväll när Brian var på fotboll fortsatte vi med svampletningen. Fantastiskt. Tänk vilken knallande orangegul färg. Coloristen måste bli lyrisk.
 

Härliga hösilagebalar med en ljuvlig doft

I dag har vi börjat med att pressa våra små hösilagebalar. Ni kan inte ana vilket foder. Vilken ljuvlig doft. En blandning av olika blomster och örter. Som en bonde en gång kommenterade mina gödslingsråd; "Nej du här gödslar jag inte. MIna kor vill ha ett kryddoftande hö för att klara att mjölka i vinter". Då tyckte jag att det lät lite udda men idag njuter jag av att ha fått möta dessa olika åsikter. Även om inte korna eller hästarna har några synpunkter så är det ju vi som hanterar fodret som också ska kunna njuta. Trots att det är fysiskt krävande så underlättas arbetet av att det doftar befriande gott.
Balarna väger allt från 27 kg till drygt 50 kg. De har en ts-halt på mellan 75% till 60%. Analysen har nu kommit och finns på hemsidan. Är du lite undrande över hur man beräknar hur mycket som går åt kan du få hjälp av Brian. Han har de flesta behovssiffrorna i huvudet.
















Minisemester

I söndags körde vi Erica till Lia och Jonas. Hon ska hjälpa till i deras sommarrestaurang och café. Kolla gärna http://www.holmobrygga.se/. Då när vi körde dit var det bra väder. Det enda som förvånade var en obegriplig ström av bilar. De for som ett lämmeltåg från norr till söder. I och för sig var det inget större problem för oss. Vi körde ju norrut. Till ljuset.  I restaurangen var det full rulle. Fullt med folk. Erica lär få en kul tid där med många ungdomar.



På natten mellanlandade vi i Mellanfjärden. En väl bevarad gammal fiskeby. Det finns fullt med aktiviteter för den som behöver det. Teater, golf, fiske hantverk mm. Kolla deras hemsida http://www.mellanfjarden.se/.








Middag avnjöt vi på Restaurang Sjömärket. Vi åt en härlig stekt strömming med nypotatis puré. MUMS.

På måndagen körde vi hem igen. Då VRÄKTE regnet ner. Bitvis så mycket att vindrutetorkarna inte hann med. Här hemma har vi ägnat oss åt att måla ny färg på knutarna och runt fönstren. Ett stort hus har många för- och nackdelar. Det är skräckinjagande högt att nå upp och måla den yttersta spetsen på vindbrädorna. Det går åt många liter färg. Fördelen är att det finns gott om plats. Till gäster, barn och annat. Nå vad tycker ni?
Gärna ärliga kommentarer.














Vår lilla hund är med oss överallt. Alltid. Nu äntligen har Skrållan börjat lyssna på vad vi vill. Även om unga fröken helst bestämmer allt själv!





Efter regnet kom solsken men också MYGG

Nu har vi haft ett strålande väder i många dagar. Underbart framförallt när man kan åka ut till havet för att bada och sola. Här på gården är myggen en plåga dygnet runt Oavsett skugga eller solsken  Glädjande idag var att det gick att måla på huset utan att bli fullständigt utsugen och perforerad. Idag har det nämligen fläktat ljumma sköna vindar. Och de har hållit myggplågan på avstånd. Bara bromsar/hästflugor som har förmörkat tillvaron.



Vi funderar mycket över hur vi ska utveckla gården. Arbeta för att vara självförsörjande på energi med allt vad det innebär. Återuppta jordgubbsodlandet och potatisproduktion. Anlägga ovalbana och rakbana till våra inackorderingar. Med mera.
Analys på årets foder är nu på g. Kommer antagligen i början av veckan.

Kvällen har vi avnjutit på verandan. Först lite skumpa, löjrom och rökt lax. Sen färsk panerad spättafilé med remouladsås och nypotatis. Kan man ha det bättre? Vi har varit gifta i 21 år därav skumpan.

Efter regn kommer solsken

Vad jag är glad över att bo i Norden. Här har vi ett växlande väder. Så skönt att få stanna inne och göra saker inomhus. Utan att känna att man missar några timmar i solen! I går påbörjade jag att rödfärga ett av husen på gården. Ett knuttimrat hus som använts som magasin (för två hundra år sedan). De hade spannmålslagring däruppe. Inte mycket utrymme utifrån våra dagars mått . Blir så vackert när det är nyfärgat

Jippi vi är klara

I förrgår kväll pressade vi den sista småbalen med hö för i år. Vädret har varit fantastiskt hela perioden. Den enda smolken i bägaren är att myggen fullkomligt  invaderade oss i går kväll. De älskar mig utan förbehåll och attackerar på alla fronter. 

 


Under dagarna som vi har strängat och pressat har vi fått njuta av prästkragar, rödklöver, stora blåklockor, smultron och alla nyfikna djur.



Rävvalparna som lekte i ärtåkern, dovhjort som mumsade desamma (alltså ärter och inte räv), ung älgtjur som bevakade oss nogsamt och unga rovfåglar som gled på vindarna över trädtopparna.
 


Våra inhysta islandshästar verkar må skapligt även om eller möjligen tack vare de har "pyjamas" (myggtäcken) på sig. Än så länge har de gott om mat i sina hagar. Eftersom gården ligger högt fläktar det nästan alltid. Därför verkar de lugna och fina trots myggplågan.

RSS 2.0