En vandring genom staden

Efter en härlig natts sömn och välsmakande frukost valde jag att promenera från Clarion Hotel på Ringvägen ner till city. Utmed Götgatans trottoarer vaknade butiksägare och coffeshops. Vinden var väl kylig men värmdes snabbt upp när det blev liv och rörelse. Såklart blev också jag varmare ju längre promenaden varade.
Stockholm är verkligen en vacker och intagande stad. Träden har just slagit ut så den skira grönskan är slående. Kontrasten mot våra träd på gården är klar och tydlig. Här är det ännu knoppar som strax ska spricka ut. Längs med gator står många vackra hus. De har stått där i flera hundra år och sett oss människor komma och gå. Tänker på det när jag passerar Gamla Stan. Den misär som rådde där är svår att tänka sig. Det var en kamp för att få mat för dagen. Hålla lössen borta från hus och folk. Att vara ståndaktig mot spriten. Ja fy bubblan vad våra bekymmer känns små när jag jämför.Lantmännens stämma

I går var det som sagt Lantmännens stämma. Intressant att se att en del ledamöter har bytts ut och att andra är kvar! Förre riksbankschefen Bengt Dennis höll ett anförande om den ekonomiska krisen. Han menade att krisen kommer att fördjupas och försvåras. Inget roligt budskap. Lantmännens VD Per Strömberg instämde och menade också att Lantmännen kommer att påverkas av krisen. För övrigt var det intressant att lyssna på honom och det fortsatta arbetet med att trimma organisationen. Smalare och vassare företagsportfölj.
Sen vidtog stämman med olika inlägg och synpunkter. Ibland undrar jag varför det framförs synpunkter utan yrkanden på stämman och inte på fullmäktigemötena. Jag lämnade efter kaffet och slapp därför höra diskussionen om bonusarna. Som vanligt red ordförande Thomas Bodén ut stormarna och allt blev som styrelsen hade föreslagit.
Kvällens övning var enbart njutbar. Underbar mat, ljuvliga viner och fantastisk underhållning av Sanna Nielsen.

Arbetstopp

Tyvärr har inte dygnet mer än 24 timmar. Har faktiskt inte hunnit berätta om livet på gården eller i Skåne. Här på Orkesta-Lundby har vi kört gödning, stängt nya hagar åt hästarna, gjort bokslut och deklaration, haft stallmöte med "stora stallet" och gjort nya småbalar. Vi har haft vår timmerman, Bengan, här för att gå igenom vad som behövs för att kunna starta med möten (konferenser). Likaså hur vår våning ska renoveras. I veckan har vi också bestämt vilken mäklare som ska sälja vårt hus i Södra Åby.
Idag ska vi på Lantmännens stämma inne i Stockholm. Brian som representant för distrikt Uppland och jag som gäst. Kul att träffa en del av de gamla uvarna igen.
Lev väl och njut av idag.

Vidunderligt ett spännade ord

Har just kommit in efter en skön promenad med Skrållan. Vi har varit ute på vallarna där vi lagrat våra stora hösilagebalar. Det som göms i snö osv. När väl snön är borta dyker det upp delar av ensilageplast. Inte så vackert, nyttigt eller närande. Därför en i dubbelbemärkelse skön promenad.
När jag går och njuter funderar jag över varför jag njuter så mycket just nu? Just i år, den här våren. Minns inte att jag njutit av våren tidigare. Jo kanske när jag suttit och harvat och sett tofsvipornas ankomst. Eller hört de första drillarna av lärkan men aldrig samtidigt varit så tillfreds och full av tillförsikt. Kanske har det med åldern att göra...
Efter många om och men kom lastmaskinen Wille till Lundby. Så här långt verkar det som om vi gjorde ett bra köp. Det är en fantastisk liten maskin. Stark som en oxe och smidig som en orm. Den slingrar sig in i ladan förbi hinder hur lätt som helst. Visst det är ovant att köra en midjestyrd maskin. Fast jag tror nog att jag ska kunna lära det.

Askliden har blivit Ankliden

Tänk att vår pyttelilla damm kan vara så attraktiv! I byn finns en så kallad vanning. En branddamm tror jag att det egentliga syftet var. Där finns en flock med gräsänder, myskänder och vita ankor. Nu har en del emigrerat norrut. Närmare bestämt till vår pyttelilla damm. I morse kunde jag räkna in fem besökare plus gräsandhonan som ligger på ägg. Back to nature...I väntans tider

Ja visst är det så att jag går i väntans tider. Väntar på löven att de ska spricka fram. Väntar på mäklare som ska komma. Väntar på flytt som ska göras. Det är lätt att fastna i måsten och stress. Själv blir jag ofta handlingsförlamad fram till skarpt läge. Då används alla dygnets timmar och mer därtill. Märkligt att det ska vara så svårt att få tummarna loss.
Idag blir det slutlig inspektion av lastmaskinen. Det bör inte vara något allvarligt fel på den enligt rådfrågad expertis. Jag är lugn när den rullar och gör rätt för sig.
Under eftermiddagen ska vi ha ett styrelsemöte i Trelleborgs Utvecklingsbolag. Fantastiskt roligt att ha förmånen av att sitta i bolagsstyrelse. Även om det är frustrerande emellanåt med ägarnas krav och direktiv. Hoppas att mötet driver verksamheten framåt. Trelleborg behöver sannerligen ett väl fungerande näringslivsbolag. Även turismen behöver utvecklas. Idag upplever jag att många bara passerar Trelleborg på väg till kontinenteneller Österlen.
I kväll är det dags att se över vad som kan plockas med när bilen rullar norrut på tisdag kväll eller ännu troligare onsdag morgon. Skidboxen med skidorna lär inte behövas något mer. En del av alla böcker bör kunna köras upp. Hade gärna sett att jag kunnat sälja undan de flesta. Böcker är fantastiska men fruktansvärda dammsamlare. Vill gärna gräva upp några plantor också. Fast hur kommer de att trivas norrut?
 

Gott med grillat

I dag söndag har vi som bor i Skåne varit på fotbollsderby i Malmö. Det var MFF som fick besök av TFF.


En riktigt härlig arena som "di himmelsblå" har fått som hemmaplan. Inga grusgropar, löparbanor eller annat krafs i vägen. Bara fotbollsplan. Matchen var ingen publikfriare. Däremot är MFFs klack riktigt härlig. Hoppas att våra True Blue kan komma igång med samma drag. Det är ju mer än matchen en dag som denna. Resultatet blev 1-1.
Brian som numer bor mestadels norrut, 3,5 mil rakt norr om Stockholm, hade förmånen bli bjuden på mat av "utestallet". Det grillades marinerat fläskkött, drack öl och vin. Dock var nordanvinden besvärlig så allt intogs med vinterhandskarna på. Vill man fira våren får man lida pin eller vad det nu heter. Oavsett så var "gubben" nöjd och glad.
För en liten stund sen kom Erica in efter att hon och Alexandra varit ute och filmat(!). Med filmkamera alltså. Då berättar hon att de mötte en kille i röd luvatröja med luvan uppe och med en pistol ( eller liknande) i handen. Vad gör man då? Ringer polisen, avvaktar till morgonens tidning kommer, bestämmer sig för att det var en leksakspistol? Jag har ingen aning. Känns tönnt (fånigt på skånska) att ringa nu. Goda råd emotses gärna.
Nu vill Erica att jag hjälper henne med bokföring då hon ska ha prov i veckan. Själv borde jag plocka inför ännu ett mäklarbesök i morgon förmiddag.

Solnedgång över slättenNi liksom jag som haft förmånen att besöka Afrikas savanner ser ni också likheten? I kväll en mer än vanligt fantastisk solnedgång. I bondepraktikan kan det nog utläsas mycket om morgondagens väder i solens nedgång.

Vissa dagar är bättre än andra

Har i dag haft en otroligt givande dag så här långt. Jag har kommit ihåg att fixa nytt pass, jag har hjälpt en väninna, jag har varit på en fantastisk lunch i Lund. Tillsammans med en kvinna som jag hoppas på någon typ av samarbete med framöver. Lunchen jag åt var superb och atmosfären vänlig. På väg hem ringer mobiltelefonen och då har jag kontakt med en man som ser möjligheter med att servera mat på gården. Till och med tillaga egen skjuten älg. Visst är vissa dagar fantastiska. Mmmmmm. I kväll har jag ridning fast utan ridning tyvärr. Teori. Nåväl allt kan ju inte gå som på räls eller kanske kan det det.
I går införskaffade vi en lastmaskin från Kvarndammens auktioner. Jätteglada över priset och att vi fick den, for Brian till Åkersberga för att kolla in. Såg bra ut men var trögstartad. "-OK sa jag, jag ringer senare för att kolla så att allt funkar.
-Kan du ta med den direkt i fall att, undrar jag så. -Ja om vi kan sätta in pengar på deras konto". Bra. Jag skyndar hem för att kunna utföra transaktionen. Bara för att få veta att den knappt rullade framåt på de höga växlarna. Time out till måndag.


Gården står kvar och det har blivit flera

Jodå efter en sen och tuff hemresa är Brian åter på Orkesta-Lundby. Han var inte uppe förrän vid två-draget på natten. Huset som eldas med ved var utkylt så det var bara att gå ner i källaren för att få fart på pannan. Som tur var har Brille fortfarande långfillingar (brukar hänga med framåt midsommar!) och undertröja. Alltså gick det bra att krypa ner mellan lakanen och sakteliga invänta John Blund.
I morse var det utfodring som vanligt. Alla hade slut på hösilage så det var bara att starta upp IH och hämta hem. Vi behövde också bal till småbalshanteringen. Än så länge är våra kunder nöjda. Hoppas att det fortsätter. Om inte annat skulle det vara roligt att få veta vad våra kunder tycker. Sen kom ett SMS med info om att ännu en häst hade flyttat in i lösdriften. Skoj. Hoppas att hon kommer att trivas och må bra.
Här har Erica just kommit hem från ridningen. I kväll var det hoppträning.Så var man tillbaks på jorden

Varför låter man sig luras? Kanske för att det känns så skönt just då. Kanske för att det ju alltid finns undantag ( som bekräftar regeln) så varför ska inte jag ha tur. Inte vet jag svaret. Vill nog inte veta heller. Att tro och hoppas och se möjligheter är ju trots allt en härlig grogrund för bärkraftiga idéer.
Skrållan är väldigt orolig idag. Husse har åkt till Orkesta-Lundby. Carl är på sitt arbete. Erica går i skolan. Så det är bara matte att roa sig med. Och det är ju inte sååå kul. Hon bara krattar, pratar i telefon eller tvättar.
Jag ska marinera karrékotletter till middagen. Ungsbaka grönsaker och potatis. En sås på turkisk yoghurt som bas. Blir nog gott. Erica ska rida i kväll så hon behöver äta i god tid före. Här en bild på hennes ponny Tusse  
och på min ögonsten Ida som fick somna in i somras. Faktsikt lite sorgligt med en så snäll och genomgod häst. Ännu en klyscha " var sak har sin tid" och hennes tid var bevisligen ute.En ny dag

Oj oj oj  allt arbete med klättring på stegar, målning, ogräshackning och krattning har satt sina spår i min något rundlagda mindre tränade kropp. Men bara på det igen. Alltid så roligt med sådan städning och uppfräschning som syns. Det gillar jag. Annat är det med inre tjänst eller vad det nu har kallats. Det gillar jag inte. Så enahanda. Fönsterrutorna är förvisso i mycket stort behov av en övergång för att öka ljusinsläppet. Kanske nästa projekt efter att ännu en mäklare varit här. Ska bli spännande se deras offerter och hur de resonerar kring försäljningen.


En reser och tre stannar kvar + Skrållan

I dag reser Brian tillbaks till Lundby. Då får ni läsare mer info om vad som sker på gården. Här nere fortsätter vi idag med att göra fint för Ericas student, hennes 18-årsdag och Carls 20 årsdag. Visst ja sen ska vi sälja fastigheten också. Det är mycket på gång det här året.
Jag försöker att finna en väg så att jag ska kunna använda gården som mötesplats för olika grupper. Dels en mötesplats i skogen där vi kan tillaga mat  över öppen eld. Dels vill jag använda bottenvåningen till mer traditionella möten.
trodde att jag skulle kunna erbjuda lagad mat från gårdens skafferi. Som till exempel rådjur, älg, vildsvin och duva. Det låter sig inte göras i första taget. Får i stället inrikta mig på att finna någon att samarbeta med vad gäller maten. Det måste gå. Andra har ju löst det på sina gårdar.

Här ute håller koltrasten på att finstämma sin skönsång. Jag riktigt längtar efter den kväll när han åter intar högsta nocken på logen. Det är sannerligen rofyllt och vackert. Något annat som också bedövar mina sinnen är luktviolen. Den står i full blom i våra gräsmattor och sprider sina dofter över stora ytor. Tänker på de av er som älskade Viol. Ni vet karamellasken. Det borde ge abstinens.


Underbar dag
Det finns vissa dagar som är bättre än andra. Sen de som är ännu bättre. I dag har varit en sådan. Vi har fejat, putsat, målat och spikat. Vår lilla gård är så fin. Morgonen var lite disig men änderna hafe redan anlänt till den pyttelilla dammen. Det blir nästan fullt när där är tre stycken samtidigt. Fast om de trivs njuter jag. Än ingen skada skedd. Sommarmöblerna väntar fortfarande inomhus. Fram på dagen blev det riktigt varmt även om vinden kyler bra nog här nere vid havet. Fast tur var det för det blev riktigt varmt att stå i söder och måla. När jag gick in för att äta lunch hade Erica röjt hela köket sen helgens kalas. Spontant. Härligt att få så fint utan ett ord. Efter Carls träning hjälpte han till med att bära, snickra och borra. Också han utan knot. Gubben var god och glad hela dagen. Nu värker varenda muskel i min otränade kropp. Ska bli skönt inta horisontalläge.Annandag påsk

I byn Södra Åby här på Söderslätt har det varit massor av folk under hela helgen. Vi har flera kkonstnärer i byn som öppnar sina ateljer under konstrundan. Uppfriskande med liv och rörelse i byn igen. Då för länge sedan när det fanns station, skomakare, två affärer och säkert många fler var det antagligen en helt annan aktivitet. Kvar finns idag bara lokalföreningen. Och dit kommer de flesta med bil eller traktor eller lastbil med för den delen.
I dag lugnt och varmt. Vi fortsätter med underhålls stök.
Carl for precis iväg på träning. Den fotbollen är som ett livselexir för sonen och hans gelikar. Tursamt nog har han kompisar som inte är ett dugg roade. Inbillar mig att det är skönt att tänka på annat också.Vi väntar tillökningJodå, idag när Brian och jag arbetade med att fixa gavlarnas vindbrädor, måla fönster på "hönshus, laga detsamma och skulle mäta upp ytterligare ett lagningsobjekt då ni. En liten gräsandhona har funnit sin väg till ruvning i vår vedbod. Just bakom väggen som verkligen behöver sig en upprustning. Någon som vet hur länge de ruvar sina ägg?
När man renoverar och fixar behövs material. Först åkte vi till Hjem och Fix men de saknade väsentligt virke så vi fortsatte till ByggMax i Vellinge. Då såg vi härlig vårsäd (korn tror jag) som kommit upp och som redan hade börjat bestocka sig. Snacka om försprång.I går hade vi påskbuffé med kära vänner och alla våra ungdomar hemma. Så underbart  roligt att alla vill vara hemma alt. följa med bort. (Ja våra ungdomar var förvisso uppmanade att vara hemma men det var de med glädje). Detta med att laga mat till flera är verkligen roligt men svårt att beräkna. Så mycket mat som blev över.
Och idag hade vi våra härliga grannar på mat. Plus Carls kompis Dag. Fast att jag gjorde mycket mer än beräknat blev det nästan för lite. Nåväl jag uppfattar att alla var mätta och glada när taffeln både igårkväll och ikväll bröts.

Glad Påsk och härlig ledighetVill önska alla vänner och kunder en Häligt Glad Påsk och Skön Ledighet för er som har förmånen av att vara hellediga.

Påskafton

Vaknade tidigt. Full av energi. Vill hinna med så mycket nu när Brian är hemma och hälsar på. Min Grålle (Fergusontraktor utan hytt) vill inte starta. De mycket begränsade kunskaper jag har om motorer räcker inte till för att få honom att hosta igång. Vill så gärna få krattat gården när det är påskafton.
Våra inhysta hästar har flyttat och hagen behöver också harvas för att sen sås in med frö. Återigen behövs Grålle. Brian som är en klurig typ reder nog ut det som vanligt. (Nu hör jag Grålle hur han tuffar runt ute på singeln. Bravo gubben min. Jag visste att du skulle fixa det!)  Vi har också en Belos gräsklippare som vi brukar klippa de grova gräsytorna med. Inte heller den har jag fåt  liv i. Händer absolut ingenting när jag vrider på nyckeln. Känns som om det sitter en huvudstörmbrytare i vägen. Fast med experten hemma så känns det fullt möjligt.
Gräsanden låg åter igen i dammen men tyckte det blev lite väl mycket stoj så han lunkade i väg. När lugnet åter lägrar sig är han och frugan säkert tillbaks i vår yttepytte lilla damm.
Idag ska vi se fotboll. Det är alltid lika roligt. Sen ska vi äta ägg med goda vänner. Ser fram emot kvällen.
Tack för kommentarer. Skönt för Brian att veta att gården är intakt och inga maskiner sitter fast.

Långfredag

Minns när jag var barn och "gammelfarmor" och alla andra vuxna var sorgklädda. Själv stack jag ut i stallet. Var där ända fram till att vi skulle äta middag. För mig var det helt obegripligt att vara tyst och stillsam för en gubbe som dött för förfärliga massa år sedan. Kommer ni ihåg att man på radion bara spelade musik i moll? På TVn visades inte många program som jag minns det i varje fall. Andra tider är det nu tack och lov. carl har tränat fotboll och Erica har legat ute i hammocken och försökt sola magen.

Idag hade vi besök av änderna i vår pyttelilla damm utanför huset. Där har de legat mest hela dagen och njutit av solen. Vinden har varit isande kall men det påverkar ju inte dem!Själv har jag lagt in sill, gjort Jansson och laxpaj med härlig grönsallad. Både mat till ikväll och förberedande inför morgondagen.

Sov du lilla videung och små pållarna
När Brian gick sin vanliga morgonrunda såg han att "utehästarna" låg inne. Kanske skönt med ren fin gyllengul halm i stället för hårda berghällar. Nu har ju snart all vinterpäls försvunnit så kanske därför extra skönt kunna krypa in.

Snart är videtassen fullt synlig och det börjar grönska i skog och mark. Den här tiden på året är det störst skillnad på naturens utveckling. Här i Sveriges sydligaste del har lantbrukarna strax sått klart. Även betorna har såtts på sina ställen. Höstgrödorna har börjat sträcka på sig och vi ska klippa gräsmattan i morgon!
Träning i skön kvällssolTova och hennes kompis får instruktioner i ridningens ädla konst. Ser njutbart ut med solstrålar som sakteliga sjunker bakom skogen.
I går var Erica och jag i Köpenhamn för att hämta hem mina föräldrar. De skulle landa på Kastrup vid fyratiden så några timmars shopping blev det. Vi hade en härlig dag. Solen värmde och det behövdes verkligen eftersom vinden var kall. Roligt också att vi kunde skratta och ha kul mest hela tiden. Föräldrarna kom punktligt, var brunbrända men trötta efter allt släpande på bagage. Glada över att Erica och jag var där och mötte dem.
På kvällen var det miljönämnden i Trelleborg. Svårt det här med politik. Även om ett beslut är fattat kan det väl inte gälla intill dödagar? Som jag ser det måste man förändra och förankra beslut i takt med tiden. Nåväl vi är oftast rörande överens i vår lilla nämnd även om jag blir frustrerad allt som oftast.

Skrållan och jag på middagI går kväll var Skrållan och jag på middag. Eftersom inga ungdomar var hemma tänkte jag att det går nog bra att ta med henne. Sagt och gjort. När vi kommer fram möter Laila och Soya (hennes labbe heter så) oss i dörren. Laila med skurborsten i högsta hugg. En olivoljeflaska hade glidit ur händerna ner i det klinkerbelagda köksgolvet när salladen skulle få sin sista touch. Men egentligen inget problem för våra hundar assisterade mer än gärna med avtorkningen. Så långt allt väl. Soya som är en äldre dam var inte så road av Skrållans busiga och sprattliga jag. Ut med Skrållan. Då satt jag som på nålar för vägen är rakt utanför... In med henne igen. Samma visa. Ut igen och då stötte hon på katten och i vips var det full fart. Kopplar min "lilla söta" unghund och fortsätter med middagen. Skrållan kopplad vid mina fötter. Hon gnyr så där hjärtskärande över att vara bunden så att jag ger upp och släpper henne. Då hittar hon upp till övervåningen och Lailas älsklingskatt. Med ett jehu var katten nere vid matbordet. Svedde pälsen och släpptes ut. Skrållan efter.
Sista gången Skrållan gick ut stötte hon på katt och fick på pälsen. Kom snabbt och lydigt vid inkallning...
Hoppas att Lailas katter vågar sig fram igen.

Stallunch eller...

Ringer Brian för att berätta att vi har strålande sol i Skåne. Jeanskjol och ärmlöstopp. Kaffe och macka utanför köket i tidig morgonsol. Som vanligt får jag bara kort svar att han är upptagen. Kan jag ringa senare? Idag blir han bjuden på lunch av "utestallet". Ser verkligen mysigt och avkopplat ut. Tycker mig kunna se en kall öl och den vet ju vart den ska...Kom också en bild på våra maskiner som ser ut att ha krånglat in sig i varandra. Här det meningen att vi ska kunna göra små balar av de stora. Enligt uppgift har det gått och går nu bättre.

 
Du som är nyfiken kan klicka på bilden för att se i större skala.


Nu vinner gräset terräng även i UpplandMed lite god vilja ser man att hästarna betar av det alldeles späda gräset som börjat spira. Tänk så skönt det blir när de kan försörja sig själva och njuta av dagsfärskt gräs. Förhoppningsvis utan besvärande fång och annat satyg.
Var idag och besiktigade både släp och bil. Ibland funderar jag över hur saker och ting kan gå mig spårlöst förbi. Hade INGEN ANING om att det var körförbud på bilen. Den har ju tagit oss mellan Uppland och Skåne ett antal gånger efter körförbudet. Nu var det ju inga problem men ändå... Släpet däremot hade fem problem. Tur att Brian kommer hem i påsk så att vi kan fixa det då. Släpet är så bra att köra sopor och annat i.
Väntar med spänning på att Brian ska ringa och berätta att nu fungerar vårt projekt galant.
Uppfinnar-BrianSå var projektet igång. Alla "bra och ha"-maskiner var på plats och det hela skulle testas. I det stora hela gick det bra. Tio nya småbalar inplastade och klara men med en Brian som var fullständigt slutkörd. Nyfiken som jag är, 70 mil bort, ringde jag flera gånger under gårdagen för att höra hur det gick. Oftast med svaret att "Inte just nu - ring igen senare. Vid niotiden igår kväll ringde jag för att stämma. "Vi får pratas vid i morgon!"
Vad jag tänkt berätta var att Erica och jag varit ute och övningskört i lillmersan. Solen sken och värmde så taket åkte ner. Det gick hur bra som helst förutom att unga fröken blir alldeles för arg alldeles för lätt och tappar då fokus på körningen. Det om något måste vi träna på.
Idag skiner solen och värmer underbart härligt. Så fort jag avklarat allt skrivbordsarbete som hopar sig när man är bortrest ska jag ut och kratta.

RSS 2.0